- este dezvoltat ca parte a aparatului administratiei publice locale.
- este parte componentă din Serviciului Informare și Consiliere Cetățeni – Direcția Relații Comunitare, practic unul din ghișeele deja existente la camera 12 și este dedicat acestui scop.
- acționează ca un liant între furnizorii de servicii și beneficiarii finali, funcționând, de asemenea, ca un centru de informare în sine (HUB INFORMAȚIONAL) prin comunicarea directă cu actorii tehnici și financiari existenți pe piață.
- funcționează ca un mecanism de canalizare pentru acei beneficiari care doresc să acceseze finanțare prin programe naționale (în măsura în care sunt disponibile) și să realizeze lucrările de reabilitare prin intermediul Primăriei Municipiului Timișoara, fiind în aria de responsabilitate a urbei.
- poate oferi liste de colaboratori privați acreditați/preaprobați, cu un istoric dovedit pe baza experienței anterioare. Listele respective sunt parte a rezultatului proiectului – se solicită date de contact relevante de la instituții abilitate, precum și de la cei care sunt dornici să colaboreze în cadrul proiectului.
- reprezintă garanția unei surse imparțiale de informații pentru beneficiarul final, punând la dispoziție informații furnizate oficial și va oferi o viziune transparentă asupra soluțiilor financiare și tehnice de pe piață astfel încât să se asigure că beneficiarul are acces la cele mai bune soluții posibile pentru cazul său specific.
În mod ideal, Ghișeul Unic (One-Stop-Shop) poate să acționeze ca un mecanism de avansare rapidă în implementarea lucrărilor de reabilitare prin mecanisme de finanțare publică și să creeze o masă critică care să determine o schimbare semnificativă a mentalităților față de jucătorii privați de pe piață.
Ghișeul Unic (One-Stop-Shop) poate oferi beneficiarilor finali o prezentare pas cu pas a procedurilor necesare pentru a accesa finanțare publică sau privată, precum și autorizațiile necesare executării lucrărilor în cauză.
Se vor pune la dispoziția cetățeanului interesat toate informațiile necesare pentru a-și reabilita energetic clădirea rezidențială, structurat sub forma unui ghid pas-cu-pas, cu documente ce se pot descărca, completa și transmite electronic, cu link-uri către instituții și firme colaboratoare. Se are în vedere digitalizarea tuturor informațiilor relevante.